Nadartól az experimentális fényképészetig


Egy válogatás a Szöllősi-Nagy-Nemes Gyűjtemény fotográfiáiból, Erdős Renée Ház, Budapest
2022. június 25. - 2022. július 24.


A tárlat az emberi lét és kondíció három, egymástól nem független területét járja körbe és illusztrálja a fotográfia eszközeivel egy kisebb kamara-kiállítás keretein belül. A három terület: a TEST, a MUNKA és az épített környezet, mint HABITAT egy, az idő mentén változó mátrixba szervezve, kezdve a korai fekete-fehér analóg fényképezéssel és befejezve korunk experimentális digitális fotográfiájával.


A gyűjtők:

Szöllősi-Nagy András (hidrológus, egyetemi tanár) és Nemes Judit (festőművész) a hetvenes évek elején kezdtek képzőművészeti gyűjteményük felépítésébe Budapesten. A szerény kezdetben az Európai Iskola néhány, akkor még élő művészétől szereztek néhány művet. A nyolcvanas évek végén a házaspár Párizsba költözött. Akkori gyűjtői koncepciójuk és célkitűzésük a XX. században Franciaországban élt magyar művészek - ideértve a fotográfusokat is - még fellelhető munkáinak gyűjtése volt. A kilencvenes évek közepén megváltozott a gyűjtés elve: a nemzetközi konstruktivista - geometrikus - konkrét művészet került a gyűjtemény homlokterébe. Elsőként a francia geometrikus művészet képviselői, majd svájci, holland, német, svéd és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásai kerültek a magyar művészek alkotásai mellé a több ezer műből álló gyűjteménybe.


Kiállító művészek:

Balla Demeter, Bándi András, Benkő Imre, Boros György, Brassaï, Andrew Davidhazy, Fejér Ernő, Ficzek Ferenc, Flanek Péter, Frankl Aliona, Halász Károly, Herendi Péter, Lucien Hervé, Rodolf Hervé, Hevesy Iván, Horváth László, Isparomar (Szabó Zsolt), Kazimierz Jankiewicz, Jederán György, Joseph Kadar, Kádár György, Kerekes Gábor, Kinszki Imre, Ergy Landau, Marácz István, Antony Marchetti, Maurer Dóra, Miskolczi Emese, Molnár Zoltán, Nadar (Gaspard-Felix Tournachon), Paul Nadar, Saáry Éva, Sarkantyu Illés, Sato Jun, Sebestyén Sára, Simon Gellért, Somlósi Lajos, Spanyár Judit, Sugár Kata, Dr. Szász János, Szegedy-Maszák Zoltán, Telek Balázs, Tóth György, Alexandre Trauner, Wohlfart Richárd


A kiállítást a Múzeumok Éjszakáján Hupján Attila fotóművész, a MOAE Fotóművészeti Tagozat elnöke nyitotta meg. Közreműködött Kerényi Eszter Lilla fuvolaművész.
Az Erdős Renée Ház weboldala

Meghívó - Belső | KülsőKiállított képeim:


A kiállítás képei (Megnyitó):